Menu

Uitwisseling met Wesel

Al een aantal jaren gaan de derde klassers in het kader van kennismaken met andere culturen een week naar Londen en de derde klassers die Frans in hun pakket hebben gaan ook nog een paar dagen naar Parijs. Wat nog ontbrak was contact met ons buurland Duitsland. Er waren incidenteel wel wat uitstapjes, maar vorig jaar werd besloten deze activiteiten een wat duidelijker plaats te geven in het jaarprogramma en we gingen o.a. op zoek naar een school in Duitsland waarmee we een partnerschap konden beginnen om over en weer tot uitwisseling te komen. Die school werd gevonden in Wesel, de Gesamtschule Am Lauerhaas. Een school waar het vak Nederlands ook gegeven wordt.

Op maandag 29 september jl. vertrokken onze derde klassers naar Wesel voor de eerste uitwisselingsdag. We werden ontvangen met een welkomstdrankje en daarna gingen de leerlingen “speed-daten”, in korte tijd met een flink aantal Duitse leerlingen kennismaken om zo het eerste ijs te breken. Daarna gaven de Duitse leerlingen onze leerlingen in kleine gemixte groepjes een rondleiding door de school en werden er gewone lessen bijgewoond. Tussen de middag konden we eten in de school kantine (o.a. Eisbein mit Sauerkraut) en het middagprogramma stond in het teken van bruggen bouwen. Bij gymnastiek, natuurkunde en kunst ontstonden de meest fantastische dingen waarbij behoorlijk enthousiast mee gedaan werd. Rond drie uur gingen we naar Winterswijk terug, wetend dat de volgende woensdag de leerlingen uit Wesel bij ons zouden komen.

In Winterswijk waren een drietal workshops georganiseerd waar de leerlingen in dezelfde groepjes als in Wesel aan meededen. Wiskunde stuurde de leerlingen het dorp in om daar aan de hand van foto’s wiskundige figuren op te sporen. Er was een workshop hoe gebruik je een laptop/computer zo goed mogelijk en bij Engels werd gepraat, gelezen en zelfs gezongen. De lunch bestond onder andere uit de oerhollandse kroket…… toch een wonderlijke smaaksensatie als je verwacht in een soort Bratwurst te bijten. Om drie uur werden de Duitse gasten letterlijk uitgezwaaid en kwam er een einde aan deze eerste stap in de uitwisseling die in het voorjaar een vervolg zal krijgen met de huidige 2e klas TL leerlingen.

Natuurlijk waren er wel punten die we de volgende keer iets anders gaan doen, maar de evaluatie van zowel leerlingen als docenten gaf een positief beeld!
Voor meer informatie over de school in Wesel kijkt u op: http://www.gesamtschule-wesel.de/

IMG-20140930-WA0007 (Small) IMG-20140930-WA0004 (Small) IMG-20140930-WA0003 (Small) IMG-20140930-WA0002 (Small) IMG-20140930-WA0001 (Small)

Uitwisseling met Wesel

Overige gebeurtenissen